It's a beautiful day.
May's japan movies!
posted by Zakiah Akma May 06, 2017 3 comments
Assalamualaikum and 안녕하세요!

hehe. sejak minggu lepas dah ketagih tengok movies japan dekat youtube 😅 so post kali ni saya nak recommend movie-movie jepun yang saya baru tengok walaupun movie-movienya dah lebih 3 tahun dalam website.

marilah kita! sebab takde idea nak cakap apa dah 😂😂


No Longer Heroine / Heroine Disqualified. 




Romaji: Hiroin Shikkaku 
Runtime: 112 minutes
Language: Japanese

Hatori Matsuzaki (Mirei Kiritani) is a female high school student. She has a crush on her childhood friend Rita Terasaka (Kento Yamazaki) and believes he will eventually choose her as her heroine, but Rita Terasaka begins dating Miho Adachi. Meanwhile, the most popular male student, Kosuke Hiromitsu (Kentaro Sakaguchi) takes an interest in Hatori Matsuzaki.


 Kinkyori Renai / Close Range Love.




Romaji: Kinkyori Renai
Runtime: 118 minutes
Language: Japanese


Yuni Kururugi (Nana Komatsu) is a smart high school student. She excels in all subjects except for English. A new English teacher begins work at Yuni's high school. His name is Haruka Sakurai (Tomohisa Yamashita) and he is very handsome.
Yuni begins to receive one-on-one tutoring from Mr. Haruka Sakurai. Soon, Yuni develops feelings for her teacher and she realizes that she is now in love. Yuni then confesses to her teacher.


 mostly ramai tak selesa dengan movie Kinkyori Renai ni disebabkan teacher and student relationship, tapi movie dia takdelah sampai ada watak psycho semua tu. tak ada 🙅 masih selamat ditonton 😂 okey. setakat ni dua movie di atas aje yang saya recommendkan sebab banyak lagi tak tengok.


Tips ; Botol susu tidak perlu digoncang?
posted by Zakiah Akma May 01, 2017 0 comments
Assalamualaikum and 안녕하세요!

lepas aku tengok satu episod The Return of Superman cerita pasal baby Korea, dia ada bagitahu. kalau nak buat susu untuk anak, jangan digoncang botol susu tersebut. sebab apa? kan lepas kita goncangkan ada buih-buih. so, bila anak-anak korang minum diorang punya perut kembung. buih-buih tu kan ada angin. 

so, dia cakap, kita hanya perlu gelekkan means macam rolling kan botol tu. macam korang gelek tepung atas papan pembuat karipap etc. tapi buatlah menggunakan kedua-dua tangan korang. kalau tak paham jugak, tengok gambar.



pardon me. it's my hand btw 😅


lagi satu, yang sering dilakukan oleh ibu bapa zaman sekarang. not mostly but certain of them suka pukul anak-anak diorang depan orang ramai semata-mata atas sebab kesalahan yang diorang tak sengaja buat. buat apa sampai nak pukul-pukul? 

tu yang buat anak-anak makin nakal. kalau anak-anak korang buat salah atau contohnya, dia nak main dekat tempat yang agak berbahaya bagi dia, korang guna cara psikologi. contoh, tak boleh main dekat situ, nantikan kita nak pergi keluar makan aiskrim. insha Allah diorang ikut cakap korang. banyak tips korang boleh dapat kalau tengok The Return of Superman. Aku yang still bujang lagi ni pun dapat lah belajar sikit-sikit tentang baby and cara berhubung dengan diorang yang sememangnya susah untuk difahami. 

good luck! ✊

 

Labels:

design by Wanaseoby