Tangan ???

February 09, 2013


Apa khabar semua ! Sorry sebab dah lama tak update .
Okay . Kita balik pada topik .
Kenapa dengan tangan ?? Penjelasan berikut wajar mendapat perhatian semua muslimah , terutama para guru yang mana tangannya sering dicium murid-murid . Ramai di kalangan kanak- kanak yang cukup sensitif dengan bau tangan yang tidak menyenangkan .
( Setiap kali saya cium tangan cikgu , semua wangi .. heheh )

Berhati-hati apabila bersuamikan lelaki romantik yang mahu mengucup tangan kita setiap hari .
Bagi mereka yang sering bekerja diluar , pastikan tangan sentiasa bersih . Apabila kita bekerja di makmal yang mempunyai banyak bahan kimia yang berbau , pastikan tangan kita sentiasa bersih .

Kita juga perlu memastikan tangan kita sentiasa bersih apabila kita makan menggunakan tangan . Makan dengan menggunakkan tangan adalah sunah Rasulullah . Tetapi sesudah makan , cuci tangan sehingga bersih .

Cuba bayangkan apabila kita tidak mencuci tangan selepas makan dan berrrrr-interaksi dengan murid-murid yang ligat mencium tangan kita . Ingat , jangan menyeksa mereka dengan bau tangan kita .


PETUA

= Apabila restoran yang kita kunjungi lengkap dengan bilik air atau singki , jangan malas berganjak daripada kerusi bagi membasuh tangan dengan sabun .
= Apabila kita makan di tempat yang tiada bilik air atau singki ataupun makan dalam perjalanan ke tempat yang dituju , pastikan kita membawa sabun ataupun tisu basah .
= Selesai membasuh tangan , cuba hidu bau tangan sendiri . Pastikan tiada bau yang masih melekat .You Might Also Like

0 comments