It's a beautiful day.
Tips ; Botol susu tidak perlu digoncang?
posted by Zakiah Akma May 01, 2017 0 comments
Assalamualaikum and 안녕하세요!

lepas aku tengok satu episod The Return of Superman cerita pasal baby Korea, dia ada bagitahu. kalau nak buat susu untuk anak, jangan digoncang botol susu tersebut. sebab apa? kan lepas kita goncangkan ada buih-buih. so, bila anak-anak korang minum diorang punya perut kembung. buih-buih tu kan ada angin. 

so, dia cakap, kita hanya perlu gelekkan means macam rolling kan botol tu. macam korang gelek tepung atas papan pembuat karipap etc. tapi buatlah menggunakan kedua-dua tangan korang. kalau tak paham jugak, tengok gambar.



pardon me. it's my hand btw 😅


lagi satu, yang sering dilakukan oleh ibu bapa zaman sekarang. not mostly but certain of them suka pukul anak-anak diorang depan orang ramai semata-mata atas sebab kesalahan yang diorang tak sengaja buat. buat apa sampai nak pukul-pukul? 

tu yang buat anak-anak makin nakal. kalau anak-anak korang buat salah atau contohnya, dia nak main dekat tempat yang agak berbahaya bagi dia, korang guna cara psikologi. contoh, tak boleh main dekat situ, nantikan kita nak pergi keluar makan aiskrim. insha Allah diorang ikut cakap korang. banyak tips korang boleh dapat kalau tengok The Return of Superman. Aku yang still bujang lagi ni pun dapat lah belajar sikit-sikit tentang baby and cara berhubung dengan diorang yang sememangnya susah untuk difahami. 

good luck! ✊

 

Labels:

design by Wanaseoby